Material – egenskaper och skötsel för underkläder

Material – egenskaper och skötsel

Bomull

Egenskaper: 
Bomull är ett naturfibermaterial av cellulosa, grundbeståndsdelen i alla växter. Det är hudvänligt, har en god hållfasthet och en liten elasticitet. Fibrerna kännetecknas av en ovanligt god sugförmåga. Svett kan tas upp bra och spolas ur igen vid tvättning.

Skötsel

 • Vit bomull kan kokas.

 • Färgad bomull kan normalt sett tvättas i 40o eller 60o.

 • För vita bomullstextilier kan ett vittvättmedel användas. Ett blekningsmedel kan tillsättas för att förhindra att fibrerna grånar.

 • För färgade bomullstextilier bör kulörtvättmedel användas.

 • Vissa av dessa textilier kan torkas i torktumlare, se skötseletiketten.

 • För det mesta kan dessa textilier strykas med styrka 3. Man bör stryka med ånga. Textilier med tryck ska vändas ut och in och strykas på insidan.

 • För bomullskläder som innehåller elastan ska man följa skötselråden för elastan.

Polyamid

Egenskaper:
Polyamid, även känt under namnet nylon, är ett modernt oelastiskt kemifibermaterial som består av syntetiska polymerer. Fibrerna är mycket fina och mjuka. Beroende på spinnmetod är de sidenglänsande eller matta. Fibrerna själva har visserligen en låg fuktupptagning, men i klädesplagg transporteras fukt ut bra genom fibermellanrumen (kapilläreffekt).
Polyamid har en hög riv- och nötningshållfasthet, torkar snabbt och är i stort sett strykfri.

Skötsel

 • Polyamid kan maskintvättas i 40°.

 • För färgade kläder bör ett kulörtvättmedel användas.

 • Textilierna är i stort sett strykfria. Om strykning skulle behövas ska de strykas på styrka 1 utan ånga. Kläder med tryck ska vändas ut och in innan de stryks.

 • För polyamidkläder som innehåller elastan ska man följa skötselråden för elastan.

 • Speciella polyamidmikrofibrer, som är särskilt bra på att transportera fukt inifrån och ut, som torkar snabbt och därför ofta används för sportunderkläder, är: CoolMax® / CoolQuick® / Coolplus®

Polyester

Egenskaper:
Polyester är en kemiskt framställd, oelastisk fiber, som är mycket fin och mjuk. Fibrerna själva har visserligen bara en låg fuktupptagning, men i klädesplagg transporteras fukt ut bra genom fibermellanrummen (kapilläreffekt).
Polyester har en mycket hög riv- och nötningshållfasthet, är mycket ljus- och temperaturbeständigt, är formstabilt och torkar snabbt. Polyester används ofta tillsammans med andra fibrer.

Skötsel

 • Polyestertextilier kan maskintvättas i 40° och torkar mycket snabbt.

 • För färgade kläder bör ett kulörtvättmedel användas.

 • Textilierna är i stort sett strykfria. Om strykning skulle behövas så bör de bara strykas på styrka 2. Kläder med tryck ska vändas ut och in innan de stryks.

 • För polyesterkläder som innehåller elastan ska man följa skötselråden för elastan.

Elastan

Egenskaper:
Elastan är en modern kemifiber.
Fibern har tack vare den höga syntetandelen (polyuretan) en mycket hög elastisk uttöjning. Den används för det mesta tillsammans med andra fibrer, t.ex. för badkläder, underkläder, strumpor och kläder med stretchinslag.
Elastanfibern är ljusbeständig och lätt att tvätta.

Skötsel

 • Den angivna tvättemperaturen på skötseletiketten bör alltid följas.

 • Vi rekommenderar att alltid använda fintvättmedel utan extra sköljmedel för kläder med elastaninslag så att klädesplagget förblir fint och funktionsdugligt länge.

Silke

Egenskaper:
Siden är en animalisk fiber som utvinns av silkesfjärilens kokong (silkesmask). Fibern består av många proteinmolekylkedjor och är mycket skön att bära på huden. Den verkar kylande vid värme och värmehållande vid kyla.
Siden har en typisk sidenglans, en god fuktupptagning och hållfasthet.
OBS! Deodorant, parfym och svett kan angripa materialet och göra det sprött eller orsaka en färgtonsförändring.

Skötsel

 • För siden bör alltid ett fintvättmedel användas och sidentextilier ska alltid tvättas varsamt för hand. Fibrerna får inte gnuggas. Skölj i kallt vatten och tillsätt en skvätt vit vinäger i det sista sköljvattnet så glänser fibrerna vackert efteråt.

 • Siden kan strykas ut och in på styrka 2 utan ånga. Tryck inte på sömmarna mot annat tyg vid strykningen. Ånga och vattnen kan ge fula fläckar.

 • Färgade artiklar bör kemtvättas.

 • Torka inte siden i torktumlaren eller i solen!


Våra speciella skötseltips för dina damunderkläder

Damunderkläder är mycket ömtåliga. Vi rekommenderar därför att alltid tvätta alla artiklar utan bygel i en tvättpåse. Det skyddar de fina textilierna mot de mekaniska påfrestningarna i tvättmaskinen. Tvätta underkläder utan bygel enligt skötseletiketten med tvättmaskinens handtvätt-, strykfritt- eller fintvättprogram. Använd flytande fintvättmedel och tillsätt inget extra sköljmedel eftersom sköljmedlet angriper elastanfibrerna.
Se elastan.

Underkläder med inarbetad bygel bör alltid tvättas för hand. Vid handtvättningen bör vattnet endast vara ljummet. Låt underkläderna ligga i blöt ett tag och rör dem sedan försiktigt hit och dit utan att gnugga eller skrubba. Skölj dem därefter i rent vatten och tryck försiktigt ut vattnet utan att vrida dem.
De ömtåliga artiklarna får inte torkas på element eller i solen, utan bara på torkställning. Annars förslits materialet snabbt.


Våra särskilda tips om hur du undviker att byglarna går sönder

1. Skötselråd:
I princip ska bh:ar tvättas för hand. På så sätt undviks att bh:n tappar formen, går sönder eller byglarna sticker ut på grund av den högre mekaniska påverkan på materialet vid maskintvätt. En utförligare tvättanvisning finns på skötseletiketten i bh:n.
För mer information, se ”Våra speciella skötseltips för dina damunderkläder”.

2. Användarråd:
En för liten kupvolym eller en för liten vidd under bysten leder till en betydligt högre mekanisk belastning på bygeln. På så sätt förändras bygelns ursprungliga form och bygeln deformeras, vilket kan leda till att den går sönder.
Klicka här på vår ”Storleksrådgivare“ för att ta fram exakt rätt storlek.

3. Material:
Även ett materialfel i bh-byglarna kan vara orsak till att en bygel går sönder. Med anledning av våra höga kvalitetskrav och kontinuerliga kontroller av våra artiklar är sannolikheten att ett materialfel uppstår väldigt låg.

Här hittar du alla underklädesartiklar>>